Kuchnia peruwiańska


Strona główna -> Peru -> Kuchnia peruwiańska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   

Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia peruwiańska można rzec „stoi” na chilii. Przyprawa ta jest dodawana do wszystkiego i wszędzie. Poza tym każdy region ma swoją specyfikę. Na wybrzeżu są to ryby, w głębi kraju ostre pikantne potrawy z chilii i owoce z lasów równikowych.

Typowe peruwiańskie potrawy i napoje :
  • ceviche - potrawa przyrządzana z surowej białej ryby w zalewie z limonek z cebulą i ostrą papryką
  • cuy (miejscowi mówią: cuy cuy), czyli świnka morska - pieczona w całości na półmisku, z pazurkami i ząbkami, a potem dopiero podzielona na części
  • chupe de camarones – gęsta potrawka z krewetek
  • tacu tacu – owoce morza z fasolką
  • seco de cabrito - pieczone koźlę
  • escabeche de pescado - smażona ryba podawana na zimno z sosem z cebuli i ostrej papryki i czosnku, przybrana oliwkami i jajkami na twardo.
  • quinoa - u nas znana jako komosa ryżowa
  • maniok
  • palta a la jardinera – awokado nadziewane warzywami z majonezem
  • sopa a la criolla – łagodnie przyprawiona zupa z makaronem, wołowiną, jajkiem, mlekiem i warzywami; gęsta i sycąca.
  • rocoto relleno - faszerowane papryki z lokalnym serem
  • gotowane kolby kukurydzy
  • szaszłyki z serc wołowych – anticuchos
  • kukurydziane obwarzanki smażone na głębokim oleju i polewane miodem
  • mate de coca – herbata z liści koki
  • manzanilla - czyli rumianek
  • anis - herbata z anyżu
  • trimate (triple mate) - mieszankę z trzech ziół - koki, rumianku i anyżu lub koki, mięty i anyżu
  • chicha – napój ze sfermentowanych ziaren kukurydzy
  • manjar blanco - rodzaj kremu zrobionego z mleka i cukru
  • churos - ciasto przypominające pączki z miodem lub czekoladą.


Peru - miasta

Arequipa Cajamarca Iquitos Lima Trujillo


Peru - co warto wiedzieć



Peru - Peru ciekawostki Peru ciekawostki
na wybrzeżu Peru nigdy nie pada deszcz Najwyżej położone jezioro ...
Peru - Peru pamiątki Peru pamiątki
Oczywiście nie można wrócić z Peru bez pamiątek, bo to wydaje ...
Peru - Peru tradycje Peru tradycje
W Peru kolacja wigilijna zaczyna się o północy z dnia 24 na 25 grudnia. Przedtem - ...
Peru - Peru kultura Peru kultura
Peru jest krajem z największym udziałem rdzennej ludności indiańskiej na ...
Peru - Peru transport Peru transport
Autobus to zdecydowanie najtańsza forma transportu. Spora konkurencja sprawia, że ceny ...
Peru - Rysunki z Nazca Rysunki z Nazca
Nazca jest wielkim skalistym płaskowyżem w Peru, który został ...
Peru - Wodospad Gocta Wodospad Gocta
Wodospad Gocta to przyrodniczy ewenement, z jednej strony zaliczany do najpiękniejszych, z ...
Peru - Machu Picchu Machu Picchu
Nie ma zapewne osoby, która nie słyszałaby nazwy Machu Picchu. W codziennych ...
Peru - Najgłębsze kaniony świata Najgłębsze kaniony świata
Kanion Colca to jedno z najciekawszych miejsc na ziemi, ponieważ jest uważane za ...

Kuchnia peruwiańska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies